Gratien & Meyer
Značky
Druh vína
Mezi stěžejní strategie vinařství Gratien & Meyer jednoznačně patří: ruční sklizeň, lisování celých hroznů, maximální výnosnost 150 kg hroznů z 1 ha vinice (přičemž celosvětově je průměrný výnos násobně vyšší). Směs moštů použitých pro výrobu místního šumivého vína je stoprocentně složena z moštů z prvního lisování v roce, a to z hroznů nejlepších místních vinic. Tento přístup k lisování garantuje opravdu vysokou kvalitu finálního produktu.
Výroba sektů probíhá tradiční metodou pomalého kvašení v láhvi. Podle zákona musí zrání probíhat po dobu nejméně jednoho roku, vinařství Gratien & Meyer však nechává své Crémant de Loire zrát déle než 3 roky.
Specifika oblasti: matečnou horninu v půdách, na nichž roste místní réva, tvoří převážně křídovité podloží nazývané tuffeau, místní druh vápence. Tato půda dává vzniknout vínům s přirozenou jiskrností a také charakteristickou chutí. Klíčovým faktorem pro vývoj kvality vína je schopnost půdy během dne akumulovat teplo, které pak v noci uvolňuje.